BIM softver obevazan u projektovanju do 2022.?

Plan udruženja BIM Srbija, koje promoviše primenu i standardizaciju informacionih tehnologija i nauka u građevinarstvu, jeste da do 2022. godine BIM softver (Building Information Modeling) postane obavezan, kako bi građevinska industrija postala efikasnija, piše portal Gradnja.rs.

“Građevinska industrija je toliko neefikasna da se zbog nesporazuma, ponovne izrade projekata i slabog upravljanja informacijama, na projektima gubi oko 35% novčanih sredstava“, kaže Veljko Janjić, predsednik ovog udruženja.

Prema stastici Evropske federacije za građevinsku industriju, 72% projekata prebacuje budžet, 70% projekata kasni, a iz prakse se saznaje da 50% od projekata koji kasne prebace početno ugovorenu cenu za više od 50%.

Građevinska industrija je u poslednih 70 godina zabeležila rast produktivnosti od svega 6%. Objašenje za ovu poražajuću statistiku leži u tome što je prodor digitalizacije u građevinskom sektoru praktično zanemarljiv. 

BIM ne samo da uvodi treću dimenziju u projekat, već uvodi i dodatne dimenzije, poput vremena (4D), troškova (5D), održivosti i potrošnje energije (6D) kao i upravljanja i održavanja objekta (7D). Takođe, ovaj softver može pospešiti cirkularnu ekonomiju, odnosno onu u kojoj nema otpada.

Uvođenje BIM-a u posao nije jednostavan proces. Najveći izazovi, pored izdvajanja novca za nabavku novog softvera, jeste i učenje novog načina rada. Mlađe generacije će biti spremne, jer je Igor Peško, pomoćnik direktor Departmana za građevinarstvo i geodeziju, najavio da će u sledećoj akreditaciji na tri departamana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu biti uvedeno šest predmeta koji će izučavati implementaciju BIM tehnologija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *