Elektronske prijave poreza na imovinu

Sve poreske administracije gradova i opština u Srbiji od 2. jula su povezane na sistem eŠalter i od Republičkog geodetskog zavoda mogu elektronskim putem da primaju poreske prijave građana i kompanija za utvrđivanje poreza na imovinu.
Nova procedura upisa prava osiguraće im veću efikasnost u izdavanju poreskih rešenja i bolju naplatu poreza, rečeno je na predstavljanju Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti za predstavnike lokalnih samouprava i njihovih poreskih organa, koji su u Klubu poslanika organizovali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao predlagač zakona zajedno s Ministarstvom pravde, RGZ i NALED-om, koji su bili partneri u izradi, a prenosi portal E kapija.
Pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković naglasila je da su najvažniji razlozi predlaganja Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova bili unapređenje efikasnosti i ažurnosti vođenja javne evidencije o nepokretnostima i pravima na njima, pojednostavljenje primene zakona za građane i privredu, kroz efikasniju organizaciju rada i unapređenje saradnje među državnim organima i obezbeđenje efikasnije naplate javnih prihoda uvođenjem obaveze Službe za katastar nepokretnosti da nadležnim poreskim organima dostavi informacije o odgovarajućim upisima prava svojine.
Direktor Republičkog geodetskog zavoda, Borko Drašković, istakao je da je u prvoj nedelji primene preko eŠaltera podneto čak 3.200 zahteva za upis u katastar elektronskim putem. On je podsetio da se nova procedura upisa prava na nepokretnostima bazira na principu jednošalterskog sistema tako da će građani i privreda umesto dosadašnjih šest odlazaka na šaltere sve poslove moći da završe kod javnog beležnika što će im obezbediti značajne uštede.
– Javni beležnik će preko eŠaltera proslediti RGZ-u dokumentaciju i dokaze o uplati republičke administrativne takse, kao i poreske prijave stranaka, koje ćemo dopuniti podacima o proceni vrednosti nekretnine i proslediti lokalnoj poreskoj administraciji radi utvrđivanja poreza na imovinu, kao i Poreskoj upravi radi određivanja poreza na prenos apsolutnih prava. Novina je i da su u sistem eŠalter uvezana mesno nadležna komunalna preduzeća tako da će automatski dobijati informaciju ko je novi vlasnik nekretnine i na koje ime da dostavljaju račune za usluge – rekao je Drašković.
Podaci o obvezniku se uz poresku prijavu šalju preko javnog beležnika ka RGZ, pa dalje ka Poreske uprave ili LPA, tako da više nema potrebe da Poreska i lokalni poreski organi prekucavaju podatke koje im stranke dostave, a dvostruka kontrola poreske prijave od strane javnog beležnika i RGZ-a smanjuje mogućnost greške.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *