Deficit radne snage sve izraženiji u građevini

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije izjavio je za dnevni list Danas da se građevinska indsutrija uništava već 15 godina. Jedan od razloga je, kako je rekao, i taj što su velike građevinske firme uništene lošim privatizacijama, a domaće firme nisu dobijale šansu za velike poslove i nisu mogle da se kvalifikuju za poslove u inostranstvu.

 

Ako želimo da spasimo ono što je ostalo od ove industrije, kaže Rodić, država mora da sluša esnaf.

– Mora da postoji ministarstvo samo za građevinarstvo koje bi slušajući esnaf pripremilo strategiju razvoja, treba da se školovanje prilagodi potrebi struke. Ovako bahat i ohol odnos prema građevinarstvu dovešće do toga da ne postojimo – napominje Rodić. On napominje kako posla svuda u svetu ima i da će ga biti i da zbog toga treba domaćim firmama davati poslove u Srbiji, ne bi li stekli reference i mogli da konkurišu za velike poslove u inostranstvu.

Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković tvrdi, u istom tekstu dnevnog lista Danas, da je još pre pet godina upozoravao da ćemo doći u situaciju da ostanemo bez građevinskih radnika, ali i da nije verovao da će to tako brzo da se desi.

Torlaković smatra da smo ozbiljno zakasnili sa obnavljanjem građevinske industrije i da je veliki problem i to što su nestale građevinske škole, odnosno smerovi koji proizvode kvalitetne radnike. Tačan broj građevinskih radnika u Srbiji se ne zna, ali, kako kaže Torlaković, podatak zvanične statistike da ih je više od 115.000 u Srbiji nema veze sa realnošću.

– Sve ovo što se nama dešava već se desilo Rumunima i Poljacima. I oni su upošljavali radnike sa strane jer su njihovi otišli na zapad. Tako je sada u regionu, Hrvatska nema dovoljno radnika, ni Slovenija, sada ni mi. Ne znam gde ćemo ubuduće nalaziti radnike ako ne rešimo problem – kaže Torlaković.

Potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić kaže da nam trenutno najviše nedostaje zanatska elita i to, pre svega, zbog toga što više ne postoje škole koje obučavaju učenike za te zanate.

– Fale nam sve vrste građevinskih radnika, ali najviše ta zanatska elita, to vam je ono kad uđete u stan pa majstori koji se bave završnim radovima. Sve je manje kvalitetnih majstora, i to malo što ih ima odlaze jer su traženi po svetu – ističe Rodić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *