Izabrano idejno rešenje za memorijalni kompleks na Ceru

Nakon što je pre četiri meseca Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisalo konkurs za idejno rešenje memorijalnog kompleksa na planini Cer, izabrani su pobednici. Stružni žiri izabrao je rešenje autora Ilje Mikitišina, Igora Mikitišina, Miljana Salataa i Rajka Anđelića.

Predeoni sklop kompleksa tematski i simbolički postavljen je po uzoru na poziciju srpskih armija raspoređenih tokom Cerske bitke. Njegova ukupnost kreirana je preklapanjem tri nivoa prostornih složenosti. Prvi nivo čini centralni horizontalni prodor i vertikalni reper sa snažnom memorijom na žrtve bitke na Ceru. Drugi nivo čine klasteri paviljona raspoređenih po uzoru na poziciju srpskih armija u oči i za vreme bitke, a čija uloga je korisničko-smeštajna. Treći nivo prostornih složenosti čine vijugave i nepravilne šumske staze, čija je uloga vezivna i komunikaciona, piše portal Ekapija.

Struktura kompleksa je vrlo jasna. Funkcionalni aspekt rešenja prati programske zahteve konkrusa koji je razdeljen u četiri funkcionalne celine: vidikovac na visini u formi vertikalnog spomenika, Muzej i Dokumentacioni Centar ukopan pod zemljom, Edukativni Centar razvijen kao tri paviljona na lokaciji kao i paviljoni sa smeštajnim jedinicama.

Jedan od centralnih motiva memorijalnog kompleksa čini toranj-vidikovac krstaste osnove, a koji svedoči o potresnim ljudskim sudbinama, stradanjima i žrtvama rata.

Dokumentacioni Centar s namerom je ukopan pod zemljom. Arhitekte navode da je „muzejski prostor pozicioniran na suterenskoj koti, koji je organizaciono i arhitektonski podređen ilustraciji rovovskog ambijenta koji ima za cilj dočaravanje narativa Velikog rata i Cerske bitke i saosećanje posetilaca sa njenim glavnim akterima“. Ukopavanje objekta pod zemljom ostaviće snažan utisak na korisnika prostora.

Edukativni Centar paviljonskog tipa projektovan je sa namerom nenarušavanja zatečenog prirodnog ambijenta i ekološkog aspekta okruženja, a na takav način da čini neraskidiv deo predeonog sklopa kompleksa. Smeštajni paviljoni, s druge strane, predstavljaju prateći sadržaj na lokaciji, podređen zadovoljavanju smeštajnih kapaciteta zadatih u okvirima programa konkursa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *