Javni beležnici upisuju nekretnine u katastar

Ispravnost dokumentacije koju građani i privreda ubuduće budu podnosili katastru radi upisa prava proveravaće javni beležnici, a ne službenici katastra, te će postupak biti efikasniji predviđeno je radnom verzijom novog zakona o upisima u katastar, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Službe katastra biće rasterećene posla jer već sada imaju 24.000 nerešenih žalbi građana i preduzeća.

“Novim zakonom želimo da ubrzamo postupak upisa i zato uvodimo elektronski šalter za razmenu dokumentacije između službe za katastar i profesionalnih korisnika javnih beležnika, javnih izvršitelja, sudova i ostalih koji će biti određeni u skladu sa sektorskim propisima i podzakonskim aktom”, izjavila je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Osim toga, Nacrt novog zakona o upisima u katastar  predviđa da javni beležnici po službenoj dužnosti u roku od 24 časa moraju da obaveste Republički geodetski zavod o svakoj kupoprodaji objekta koju su overili, pišu „Večernje novosti“.

Novi vlasnik bi trebalo da odmah prevede kupljeni objekat na svoje ime, ali se to u praksi retko dešava. Novim zakonom je predviđeno uvođenje elektronskog šaltera za razmenu dokumentacije između službe za katastar i profesionalnih korisnika – javnih beležnika, izvršitelja i sudova.

Notar će biti dužan da dostavi dokumentaciju katastru čak i ako stranka nije uplatila propisanu taksu, a takođe će RGZ biti u obavezi da završi upis i bez novčane naknade. S druge strane, stranci će biti stimulativnije da na vreme plati predviđeni namet, jer će tada iznos takse biti 20 odsto niži. Očekuje se da ovim novinama bude omogućeno da se upis u katastar obavlja u roku od tri dana.

U nacrtu ovog zakona navedeno je i da će Ministarstvo građevinarstva podzakonskim aktom bliže urediti proceduru dostave odluka od strane javnih beležnika, proceduru postupanja službe katastra po njihovom prijemu, kao i način uvida, izdavanja i obim dostupnosti podataka sadržanih u katastru nepokretnosti, preko e-šaltera.

Javni beležnici smatraju da bi donošenje i primena novog zakona predstavljali korak bliže potpunoj pravnoj sigurnosti građana, jer je reč o još jednom kontrolnom mehanizmu koji sprečava da dođe do dvostruke prodaje nepokretnosti.

Rešenje o upisu u katastar ni ubuduće ne bi donosili javni beležnici, već isključivo službenici u katastru. Na ovaj način čitava procedura upisa postala bi efikasnija i brža, uz postizanje znatnih ušteda u radu katastra.

Novi zakon predviđa i novčane kazne za službenike katastra koji su nadležni za rešavanje predmeta reše u roku od 15 dana od prijema zahteva. Ukoliko im se to dogodi jednom biće sankcionisani sa 10.000 do 50.000 dinara, a ako prekršaj ponove preti im kazna do 150.000 dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *