Nemanja Stajić: Legalizacija objekata funkcioniše

U Srbiji ima više od dva miliona nezakonito izgrađenih objekata, a najviše ih je u Beogradu. Od početka procesa ozakonjenja u prestonici je rešeno 15.500 zahteva, od toga su 95% stambeni objekti.
Gradski sekretar za legalizaciju Nemanja Stajić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je pristiglo ukupno 250.000 zahteva za ozakonjenje i napominje da Grad ubrzano radi na rešavanju zahteva.
“Svakodnevno se broj zahteva povećava, a sa sigurnošću možemo da kažemo da ozakonjenje u Beogradu funkcioniše”, napomenuo je Stajić.
Prema njegovim rečima, najčešći problem koji se odnosi na objekte su nerešeni imovinsko-pravni odnosi.
Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavljena je baza svih nezakonito izgrađenih objekata. Gradski sekretar ističe da baza državi daje jasnu sluku o nelegalnim objektima i kako te probleme rešiti.
Stajić ukazuje da je nelegalna gradnja praksa koja postoji 25 godina unazad i dodaje da ne postoji prihvatljiv procenat nelegalne gradnje.
Sistematskim radom, kaže, moramo da nelegalnu gradnju svedemo na minimum.
Stajić ukazuje da su povećani radni kapaciteti Sekretarijata.
“Ako uzmemo u obzir činjenicu da je za godinu i po dana rešeno 15.500 zahteva, to govori o tome da ozbiljno pristupamo rešavanju problema nelegalnih objekata – istakao je gradski sekretar za legalizaciju.
Grad Beograd prihodovao je nešto više od 650 miliona dinara, što je skoro duplo premašilo očekivanja. Cena takse legalizacije stambenog, odnosno porodičnog objekta je 5.000 dinara, a prema projekcijama, država bi na osnovu taksi trebalo da prihoduje oko 26 milijardi dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *