Očekuju se izmene Zakona o posredovanju u prometu i izdavanju nepokretnosti

Agencije za prodaju i izdavanje nekretnina traže izmene Zakona o posredovanju u prometu i izdavanju nepokretnosti, koje bi omogućile lakše zapošljavanje i poslovanje u toj oblasti, i smanjile broj zaposlenih na crno. Za tri godine primene zakona, siva ekonomija u ovoj oblasti značajno je smanjena, što je donelo veće prihode posrednicima, država je povećala poresku dobit, a kupci i prodavci dobili su sigurnost, kažu u resornom Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je dobilo brojne zahteve posrednika, ali i potrošača na tržištu nepokretnosti, objavio je RTS.
Oko 600 agenata koji imaju položen stručni ispit nisu prijavljeni, jer poslodavci tvrde da nema toliko posla da bi radili puno radno vreme. Zato firme za posredovanje u prometu nekretnina traže da se izmeni član zakona koji propisuje da svi agenti moraju biti u stalnom radnom odnosu.
– Ne postoji mogućnost da se zaposleni prijave po nekoj realizaciji, odnosno da se radnik angažuje za određeni posao kad ga završi – plati se, platimo državi koliko treba i mi smo faktički zadovoljili neki kriterijum – ukazuje Dragoljub Todorović iz agencije za nekretnine Panorama.
Posrednici traže i da se omogući uvođenje posebnog, takozvanog fiducionog računa, koji ne podleže stečaju, na kome bi čuvali novac klijenata namenjen za obavljanje nekih poslova neophodnih za kupoprodaju nepokretnosti.
– Na primer, u slučaju da papiri nisu u redu, pa posrednik mora da angažuje advokata koji će da ih učini podobnim za dalji promet. Sada u toj situaciji posrednici najčešće uzimaju keš, popisuju novčanice, što je jedan potpuno nesiguran i nezakonit postupak – upozorava Nenad Đorđević iz Klaster nekretnina.
Tako bi agencije bile sigurne da će posao biti plaćen, a klijenti da eventualnim bankrotom posrednika ne ostanu bez novca. Izmena zakona o posredovanju biće do kraja godine, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
– Potrošači su se obraćali ministarstvu sa nekim predlozima koji su se, pre svega, odnosili na onaj fenomen naplate provizije sa obe strane i u tom smislu predstoji nova regulativa. Pored toga, ministarstvo želi da obezbedi i egzaktne podatke o veličini tržišta posredovanja u prometu nepokretnosti i sa takvim predlogom ćemo ići u novom zakonu – ističe Željko Stojanović, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Klaster nekretnina Srbije očekuje i dolazak stranih investitora pomoću članstva u najvećoj svetskoj grupi posrednika u oblasti nekretnina NER sa 1,2 miliona firmi u SAD. To udruženje sarađuje sa agencijama za nekretnine iz 69 zemalja, a pored kontakata sa nacionalnim udruženjima trgovaca nekretnina bave se i lobiranjem.
– To znači da mi obezbeđujemo finansiranje političara da bi se osigurali da će, kada budu izabrani, donositi zakone koji pogoduju prometu nekretnina. Podržavamo te kandidate koji se zalažu za privatno vlasništvo nad nekretninama, ali što se tiče naših članica u drugim delovima sveta, ne mešamo se lično u njihovo poslovanje – napominje Džo Šnajder, direktor za međunarodne filijale NER.
Članstvom u NER, Klaster nekretnina dobiće mogućnost za unapređenje poslovanja i obuke o prometu nekretnina, kao za i privlačenje stranih investicija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *