Stari savski most odlazi u istoriju – Beograd dobija novi most preko Save

Izgleda da su Starom savskom mostu u Beogradu izbrojani dani, barem na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi. Naime, gradnja novog mosta na istoj lokaciji trebalo bi da, prema najavama predstavnika gradske vlasti, počne krajem 2018.

U međuvremenu je raspisan i sproveden konkurs za idejno rešenje novog mosta, a prvu nagradu je dobio Saobraćajni instutut CIP.

Arhitekte su na konkursu imale zadatak da se postojeća konstrukcija očuva i uklopi u novo rešenje ili da se projektuje novi most, koji će svojom lučnom konstrukcijom ponoviti prepoznatljivi element siluete, čuvati sećanje na stari most, a svojom funkcionalnošću omogućiti veći protok. Nakon rezultata konkursa, izvesno je da će Beograđani dobiti novi most. Nagrađena rešenja, biće implementirana u izradi konačnog projekta, koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, rečeno je kada su predstavljeni rezultati konkursa.

Procenjena vrednost izgradnje novog mosta je 30 mil EUR, a nekoliko je razloga zbog čega je donešena odluka da se on sagradi – funkcionalnost (jer postojeći ne zadovoljava potrebe Beograđana), bezbednost (Stari je građen tokom Drugog svetskog rata i više puta je rekonstruisan), ali i estetski (kako bi se uklopio u novi izgled Savamale).

Aleksandar Bojović, inženjer građevine i član žirija, istakao je da je sadašnji most širok oko 16 metara, dok je predviđena širina novog mosta 32 i 35 metara, te da će na taj način zadovoljiti saobraćajne kapacitete.

Novi most će biti pešački, biciklistički i drumski.

Stari železnički most ne bi morao u potpunosti da ode u istoriju jer su se mogli čuti i predlozi da se isti postavi na nekoj drugoj lokaciji za potrebe koje bi mogao da zadovolji. O tome će, kako je najvaljeno, odlučivati Beograđani kroz javnu anketu koja će biti sprovedena.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *