Stigla jedna ponuda za rekonstrukciju Bezistana

Na otvaranju ponuda za izradu projekata za rekonstrukciju Bezistana pristigla je jedna ponuda, i to projektantske kuće iz Novog Sada. Da li će posao procenjen na 2,5 miliona dinara biti i ugovoren, odlučiće komisija za javnu nabavku koja pregleda jedinu pristiglu ponudu. Na prošlogodišnju istovetnu javnu nabavku nije se javila nijedna projektantska kuća, navodi se na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda.
Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je prošle godine tender za izradu projekata za rekonstrukciju Bezistana i pešačkih prolaza uz njega. Tom prilikom nijedna projektantska kuća nije se javila na tender, te je Direkcija u martu ove godine ponovila poziv. Kako bi se šira stručna javnost upoznala sa tenderom, poziv je bio objavljen i na sajtu Društva arhitekata Beograda. Na tender se ovog puta odazvala projektantska kuća iz Novog Sada, iako je bilo za očekivati da se za dobijanje posla u ovoj javnoj nabavci prijave i firme iz Beograda, navodi se na sajtu Direkcije Grada Beograda.
Ukoliko komisija za javnu nabavku utvrdi da su Novosađani ispunili sve tenderske uslove, njima će biti dodeljena izrada idejnog rešenja za rekonstrukciju Bezistana sa postojećom dispozicijom objekata, idejnog rešenja za povezivanje sa Čavketovim pasažem i idejnog projekta za rekonstrukciju Bezistana sa procenom investicione vrednosti projektovanih radova, radi izrade studije opravdanosti.
Projekti treba da budu usklađeni sa idejnim rešenjem koje je dobijeno 2015. godine na konkursu za uređenje tri centralna trga u Beogradu. Obuhvat projekta je pešački prolaz Bezistan uključujući i Čavketov prolaz, sve zajedno ukupne površine 13.667m2. Projektom se predviđa revitalizacija i rekonstrukcija pešačkog prolaza, tako što će se ukloniti prepreke, žardinjere, kiosci i ogradice, a prostor će biti popločan kamenom sa formiranim slogom i opremljen urbanim mobilijarom, rasvetom i zelenilom prema najvišim estetskim standardima.
Na mestu gde se od 1870. godine nalazio hotel Pariz, posle Drugog svetskog rata, u samom srcu prestonice, u pasažu koji spaja Trg Nikole Pašića i Terazije, projektovan je i sagrađen Bezistan, sa idejom da prolaz bude kulturni i turistički centar Beograda – pokriveni trg gde bi ljudi mogli da predahnu i odmore se od gradske gužve. Arhitekta Vladeta Maksimović osmislio je kružni trg sa mrežastim krovom na čijoj sredini je postavio fontanu sa bronzanom skulpturom Aleksandra Zarina – „Devojka sa školjkom“ postavljenom 1959. godine. Čitavo mesto nazvano je Bezistan, po uzoru na pokrivene tržnice kakve postoje u islamskom svetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *