Stiropor se vraća “na velika vrata”

Stiropor se vraća “na velika vrata”. Ovaj materijal će ponovo moći da se koristi kao deo protivpožarne zaštite do 22 metra visine objekta. Za 14 fabrika u Srbiji to znači opstanak. Pravilnik o tehničkim zahtevima bezbednosti od požara spoljnih zidova zgrada iz 2017. godine doneo je rigoroznija pravila, a domaće proizvođače doveo na ivicu opstanka. Na inicijativu Privredne komore Srbije dokument je izmenjen, usaglašen sa EU direktivom i praksom u susednim zemljama, pišu Večernje novosti.

Prethodnim dokumentom stiropor je mogao da se koristi kao protivpožarna zaštita spoljnih zidova samo prizemnih objekata. Domaća regulativa sada je usklađena sa regulativom Evropske unije i praksom zemalja u okruženju, što proizvođačima otvara vrata za veći plasman stiropora.

– Posle godinu i po aktivnih napora da se izmene podzakonska akta, rešeno je veliko pitanje opstanka 14 fabrika stiropora u Srbiji – objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS. – Dosadašnji Pravilnik u velikoj meri je ograničavao korišćenje stiropora i gotovo u potpunosti eliminisao njegovu primenu na fasadama. Pravilnik je sada usklađen sa praksom u zemljama EU, pre svega u Hrvatskoj i Sloveniji. I usaglašen je sa zakonima iz protivpožarne zaštite.

Dosadašnji Pravilnik, sa aspekta protivpožarne zaštite u građevinarstvu, stroži je u odnosu na praksu u Evropskoj uniji i jasno određuje upotrebu stiropora kao izolacionog materijala. Fabrike su osetile značaj pada tražnje.

– U protekloj godini proizvođači stiropora su imali pad plasmana od 30% na tržištu ovog građevinskog materijala, zbog prethodnog Pravilnika koji je usvojen bez konsultacija sa Grupacijom – kaže Milan Tasić, predsednik Grupacije proizvođača termo i hidro izolacionih materijala PKS. 

– To je dovelo i do otežanog snabdevanja termoizolacionim materijalima na tržištu Srbije. Za puni efekat novog Pravilnika potrebne su dve do tri godine da bi se materijal vratio u projekte i narudžbine počele ponovo da rastu.

Najveća korist za proizvođače, koju je doneo izmenjeni Pravilnik, jeste što se stiropor kao komponenta kompozitno fasadnog termoizolacionog sistema može primenjivati i na višim objektima nego do sada, ističe Vladimir Ćujić, potpredsednik Grupacije.

– I opisi kategorija zgrada su izmenjeni tako da će i po tom osnovu stiropor imati širu primenu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *