Sve više gradilišta u Beogradu i Srbiji

Samo u Beogradu danas je aktivno oko 500 gradilišta. U Srbiji je 2016. godine izdato 12.444 građevinskih dozvola što je čak 67% više u poređenju sa 2013. (7.447). Veliki broj objekata u izgradnji vratio je građevinarstvo i nekretnine na rezultate pre krize 2008. godine.
Arhitektonska scena u Srbiji danas je znatno aktivnija i kvalitetnija nego prethodnih nekoliko godina. U toku je izgradnja zahtevnih objekata, došli su veliki strani ili multinacionalni investitori koji imaju finansijsku i organizacionu moć da iznesu svaki projekat na pravi način.
Prema najavama i planovima investitora sa jedne strane, i realne potrebe tržišta sa druge, svi segmenti tržišta nekretnina u Srbiji će biti u fokusu i u narednim godinama, jer postoji potreba za kvalitetnim prostorom, bilo da je reč o poslovnim zgradama, tržnim centrima, stanovima ili industrijskim objektima, kaže za eKapiju Dragan Radulović, generalni direktor CBRE Srbija.
Elektronske dozvole
Uvođenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola jedan je od najvažnijih reformskih izazova sa kojima se suočila Republika Srbija. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) nam kažu da je planirana i nadogradnja tog sistema uvođenjem novih funkcionalnosti, ali i umrežavanjem sa drugim registrima, kao što je registar planskih dokumenata.
Ministarstvo je već uz podršku USAID izradilo registar planskih dokumenata, u koji je do sada elektronski uneto više od 600 planova, a nakon toga sledi umrežavanje sa registrom za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. Osim toga, urađena je analiza celog sistema za elektronsko izdavanje, uz podršku USAID, koja će služiti kao osnov za nadogradnju.
Kako saznajemo u MGSI jedan od sledećih reformskih koraka nakon implementacije sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola je reforma katastra.
Dalje, u planu je i reforma javnih preduzeća, koja imaju značajnu ulogu u sistemu za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. Jednoobraznost u postupanju i javni prikaz taksi koje se naplaćuju je od velike važnosti.
Planirana je izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, kao i unapređenje, odnosno izmena i dopuna podzakonskih akata koji treba da odgovaraju potrebama investitora.
Tekst je preuzet sa portala E kapija, a iz Tematskog biltena: Nekretnine u Srbiji – Novi talas ulaganja podstiče privredu :

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *