Balon prenaduvan – cene kvadrata u Beogradu sve više

U Srbiiji su cene nekretina si i u trećem kvartalu 2019. godine nastavile da rastu. Cena kvadrata je porasla za 1,86% u odnosu na drugi kvartal ove godine. Pritom, Beograd nije prosečno najskuplji grad u Srbiji, piše dnevni list Kurir.

Primetan i je trend rasta cena izdavanja, koji se najbolje vidi na primeru Beograda i Novog Sada, gde su cene veće 3,3% i 1,74%. Najskuplji srpski kvadrati se i dalje nalaze, potpuno očekivano, u pojedinim delovima Beograda, kao što su A Blok (Novi Beograd), gde je najskuplja prosečna cena kvadrata, koja iznosi 2.944€ i Beograd na vodi, sa 2.929€. Ali to svakako nije prava “cena Beograda”.

Ako se srpska prestonica gleda kao celina, prosečna cena kvadrata u trećem kvartalu ove godine je iznosila 1.421€, što nije najviša cena kvadrata u Srbiji, u poređenju sa ostalim gradovima. Zanimljivo je da, uzimajući u obzir cene celih gradova, prosečno najskuplji kvadrat u trećem kvartalu je bio na Zlatiboru 1.472 €, zatim sledi Beograd, Čajetina sa 1.406 € i Kopaonik 1.398 €.Jedini preostali grad čija cena kvadrata prelazi 1.000 € je Novi Sad gde, je prosečna cena iznosila 1.241 €.

Na području Beograda u trećem kvartalu tržište nekretnina je zabeležilo rast vrednosti. U datom periodu došlo je do porasta kako cena kvadrata (za 2,2%) tako i cena izdavanja (za 3,3%). Kada je u pitanju cena kvadrata u trećem kvartalu došlo je do promene na vrhu. U samom vrhu nalaze se još i Obilićev venac (2.787€), Savamala (2.493 €) kao i stambene jedinice oko Starog dvora (Skupštine grada, 2.469€).

Kada je u pitanju izdavanje stanova u glavnom gradu, u trećem kvartalu nije došlo do većih promena. Ubedljivo najskuplje izdavanje stambenog prostora je i dalje u Beogradu na vodi gde je prosečna cena izdavanja po kvadratu iznosila 19,44 €. Među delovima grada u kojima je stanarina bila u samom vrhu u trećem kvadratu su i A blok (12,64 €), Andrićev venac (10,94 €), Savski kej (10,71 €), YUBC (10,4 €) kao i Belvil (10,07 €).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *