Eko kuća od sip panela za samo jedan dan

Tehnologija u graditeljstvu napreduje, a na tržištu je sve više povoljnijih mogućnosti gradnje od klasične. Jeftinija gradnja od sip panela (termoizolacionih sendvič panela ), nastala dostupna je i u Srbiji, a kvadrat košta od 190 evra.

SIP panel je strukturno-izolacioni panel i sastoji se od dve OSB-3 (tri) ploče sa 95 odsto drveta i od ekspandiranog polistirena – visokogramskog stiropora. Ploče nastaju lepljenjem i presovanjem, a dobija se kompaktan metrijal koji, nakon ispitivanja u Institutu za materijal, može dalje da se obrađuje za željenu konstrukciju.

Gradnja od sip panela je brza jer je u njih, kao što smo rekli, već ugrađena izolacija, a paneli se seku po narudžbi i sklapaju na licu mesta.

Ploče se sastoje od izolacionog materijala u sendviču između dve snažne obloge, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama. Upravo zahvaljujući tome što već imaju izolaciju, skraćuje se vreme izgradnje.

ova tehnologija možda jeste nova u Srbiji, ali se već uveliko primenjuje u ovom milenijumu – najviše u Kanadi, SAD i Rusiji. Poznavaoci kažu da da je za zagrevanje potrebno malo energije, a pošto zidovi nisu betonski, ne propuštaju toplotu. S druge strane, dobro reaguju i na ekstremnim temperaturama te se lako hlade.

Paneli mogu da budu debeli od 124 do 224 milimetara. Paneli su ekološki čisti pa se često koriste u izgradnji medicinskih objekata. Mogu lako i da se dograđuju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *