Građani se manje zadužuju, investitori ipak zainteresovani za gradnju

Prema podacima Udruženja banaka poslednjih meseci i građani i privreda se uzdržavaju od zaduživanja. Krediti privredi su u padu, a zaduženost građana stagnira. Ipak kupoprodaja nekretnina raste – prošle godine oko 10%. Najviše se trguje stanovima, i to u Vojvodini i Beogradu. Kupci se najlakše nalaze za najskuplje stanove, piše RTS.

U Beogradu je lane prodato 13.000 stambenih jedinica, za četvrtinu više nego 2016. godine. Najskuplje plaćen stan koštao je oko 700.000 EUR za stotinak kvadrata u Beogradu na vodi.

– Investitori su postali dosta ozbiljniji i ponuda stanova je dosta porasla u prethodnom periodu, a ono što je još zanimljivije – očekujemo da drastično poraste u narednih godinu ili dve – kaže Nebojša Nešovanović iz Međunarodne konsultantske kuće JLL.

U većini gradova u Srbiji cena kvadrata se ne menja, negde se čak i smanjila, na primer u Pančevu, Čačku i Valjevu kvadrat se može naći za oko 500 EUR. Za većinu je i to preskupo.

– Grupa prosečnih kupaca kod nas je dosta uska. Najširi sloj stanovništva ne može sebi da priušti stan – dodaje Nešovanović.

Najskuplje plaćene kuće u Srbiji su na beogradskom Savskom vencu – po 1,3 mil EUR.

Na konferenciji u Beogradu stručnjaci za promet nekretnina iz sveta imali su prilike da uporede tržište sa Srbijom.

– Na Floridi i širom SAD, plate i cene nekretnina su uporedive. Na Floridi imamo niže troškove života, a i cene kuća su znatno niže. Na primer, za kuću sa četiri spavaće sobe cena je od 200.000 USD, a to uključuje i bazen – ističe Ališa Metson, posrednica u prometu nekretnina SAD.

– Ako poredimo Beograd i globalno tržište, ja ovde vidim mnogo potencijala za razvoj – ukazuje Ben Elder, globalni direktor za procenu Frix London.

Sve je veće interesovanje stranih investitora za stambenu gradnju u Srbiji i zbog veće pravne sigurnosti. Za razliku od ranijih godina kada su se prodavali i stari i nelegalni stanovi, kupci su postali mnogo oprezniji i zahtevniji.

– Proces legalizacije je u toku i znamo da teče sporo, ali sa druge strane ceo proces kupoprodaje nepokretnosti je daleko sigurniji zato što imamo već više od četiri godine javne beležnike koji su odgovorni za legalnost pravnog posla – navodi Nenad Đorđević iz Klastera nekretnina PKS.

Sada gotovo trećina kupaca stan kupuje direktno od investitora. Oni koji se prodaju na kredit u proseku koštaju između 1.100 i 1.200 EUR po kvadratu u Beogradu, odnosno 900 EUR u Srbiji. Ipak, većina i dalje čeka povoljnije kvadrate iz programa jeftine stanogradnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *