Zeleni venac postaje zelen

Od kada je nemačka kompanija Stattwerk u novembru 2016. kupila nekadašnju zgradu Beobanke na Zelenom vencu, govori se o tome da će nakon rekonstrukcije ovaj deo Beograda i opravdati svoj naziv, jer će dobiti prvu zelenu zgradu.
 
Osim zgrade Beobanke, zelena oaza mogla bi da obuhvati i objekte Elektroprivrede Srbije u Ulici carice Milice i Poreske uprave u Ulici Zeleni venac. Naime, nemačka firma namerava da kupi i ova dva objekta uz nekadašnju zgradu Beobanke, kako bi sve tri zgrade pretvorila u jedinstvenu zelenu oazu. One su, inače, u projektu Energoprojekta iz šezdesetih godina prošlog veka i činile jedinstvenu celinu, sagrađenu na jedinstvenom temelju.
 

Kako je rečeno prilikom predstavaljanja idejnog rešenja, “Stattwerk je izrazio želju i dobio pozitivan signal od EPS-a, Ministarstva finansija, ali i od drugih organa vlasti, za kupovinu ove dve zgrade”. Kada bi one mogle da postanu vlasništvo te kompanije, međutim, nije preciziranao. Zasada nema ni informacija koliko bi ta akvizicija mogla da košta.

Idejno rešenje koje je predstavljeno u Beogradu, ipak, obuhvata sva tri objekta, a procenjena vrednost celokupnog projekta je oko 30 miliona evra.

U narednih mesec dana kompanija će tražiti lokacijske uslove za zgradu Beobanke, koja je sada jedina u njihovom vlasništvu, piše portal E kapija. Sledi izrada dokumentacije, nakon čega će im, kako je procenjeno, biti potrebno tri meseca za optimizaciju projekta. Pošto radovi otpočnu, očekuje se da čitav projekat bude završen u periodu od 12 do 15 meseci.
  
Živa, organska forma
 
Idejno rešenje buduće zelene oaze u centru srpske prestonice, koje je izradio tim stručnjaka Stattwerka u saradnji sa drugim kolegama, karakteriše organska forma, koja podseća na živu, pulsirajuću planinu smeštenu u srcu Beograda. Reč je o multifunkcionalnom objektu, koji će, između ostalog, sadržati i eko-hab – centar za edukaciju, rad i stručno usavršavanje, kao i prvi javni vidikovac u centru grada, a poseban deo biće namenjen ekološkim vidovima transporta.
– Inspiracija za idejno rešenje proistekla je iz analize same lokacije – Zelenog venca, koji je jedan od najprometnijih i samim tim i najzagađenijih delova grada. Zamisao našeg tima je da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života u centralnoj gradskoj zoni – kako uticajem na smanjenje zagađenja i buke zelenim fasadama, tako i kraćim zadržavanjem vozila na ulici, čemu će doprineti garaža u našem objektu – ističu u Stattwerku.
 
Kreativni koncept njihovog tima, objašnjavaju, poručuje da je priroda veća od arhitekture. Ona se stalno menja – svako godišnje doba donosi novi izgled, a samim tim će kroz promene prolaziti i zgrada. Tako će i menjati boje, u zavisnosti od života biljaka koje budu činile njenu fasadu.
 
Prvi soliter sa zelenim fasadama u Srbiji imaće ukupnu površinu veću od 30.000 kvadrata, a zelene fasade će zauzeti više od 2.700 metara kvadratnih. Pored vertikalnih zelenih fasadnih sistema, na spoljašnjim delovima objekta nalaziće se dodatno zelenilo u vidu saksijskih biljaka, a krovovi ukupne površine od oko 2.600 kvadrata takođe će biti zeleni.
 
Unutrašnjost objekta će, isto tako, biti oplemenjena brojnim biljkama.
 
Objekat će, kako je naglašeno, biti multifunkcionalan. Eko-hab – centar za edukaciju i praktično stručno usavršavanje učenika, studenata i mladih naučnika, zauzeće četiri etaže zgrade i sastojaće se od konferencijskih sala i učionica, eko-prodavnice i sajma, kao i prostora za rad namenjenog startapima i pojedincima koji razvijaju “zelene” ideje.
 
Stattwerk zgrada sadržaće i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama i organizacijama, kao i apart-hotel. Reč je o kombinaciji hotelskog smeštaja i individualnog stanovanja. Kako je objašnjeno, ovaj hotel će imati 70 smeštajnih jedinica, površine od 30 do 60 kvadrata.
 
U podnožju će se nalaziti garaža sa 514 parking mesta, kao i parking za bicikle i punjači za električna vozila. Krov najvišeg dela objekta predviđen je za javni vidikovac i eko-restoran.
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *