Kako će pandemija uticati na buduće projektovanje prostora – Sarajevski studio Fo4a Arhitekture dobio nagradu za projekat Stay at home (FOTO)

Na nedavno održanom takmičenju Arhitektura i mega događaji-pandemija i prostor, za pobednički rad odabran je projekat “Mjesto bijega – Stay at home” sarajevskog arhitekte Armina Mešića iz studija Fo4a Arhitekture.
Kako Mešić objašnjava za eKapiju, projekat “Ostani kod kuće” inspiriran je situacijom u kojoj smo se našli tokom 2020. godine i pandemijom koja rezultira potrebom boravka (izolovanog) u zatvorenom prostoru – primorani ili slobodnom voljom.
– Lokacija pogodna za ovu kuću je bilo gde na svetu, a površina zatvorenog prostora je 92 m2, dok je prostor namenjen za terase površine 36 kvadrata – kaže nam Mešić i dodaje da je prvi sprat zamišljen kao koncept otvorenog prostora za celodnevni boravak, a sve što je potrebno nalazi se pri ruci.
– Četiri visoka odeljka, svaki orijentisan na drugu stranu sveta, čini sadržajne niše s jedinstvenom interpretacijom prostora. Uz nišu za čitanje tu su i niša za trčanje, spavaća niša ili spavaća soba i sauna.
Na drugom spratu nalazi se servisna soba, zajedno sa spoljnim terasama za vjžbanje joge ili posmatranje zvezda.
– Objekat je konstrukcijski izveden s kombinovanom čeličnom konstrukcijom i armirano-betonskim elementima. Kuća je postavljena na “V” stubovima što daje osećaj sigurnosti, svojim povišenim položajem u odnosu na tlo – ističe Mešić.
Dodaje da je prizor iz filma The Revenant (Povratnik) bio inspiracija za projekat, te da je odredio raspoloženje i stil u ovom okruženju.

Uticaj pandemije na buduće projektovanje
Mešić kaže da, posmatrajući nova pravila koja se nameću kroz fizičku distancu, veruje da će doći do prilagođavanja u projektovanju poslovnih prostora kao što su kolektivne kancelarije, javne zgrade i sl.
– Više ćemo obraćati pažnju i biti fokusirani na čoveka i njegovu sigurnost što je u ovome svemu i pozitivna stavka. Rekao bih da ćemo uskoro sve više tražiti lokacije van urbanih delova i da tip kolektivnog stanovanja neće biti toliko zastupljen kao objekti individualnog karaktera, posebno van gradova. Primećujemo da veliki broj ljudi teži ka formiranju samoodrživog domaćinstva gde mogu ostvariti sopstvene bašte za uzgoj povrća, voća…
Budući objekti, objašnjava, trebalo bi da budu i samoodrživi uz mogućnost stvaranja sopstvene električne energije, pitke vode itd.

Izvor: https://www.ekapija.com/news/2914464/kako-ce-pandemija-uticati-na-buduce-projektovanje-prostora-sarajevski-studio-fo4a-arhitekture

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *