Posle 50 godina biće moguće uknjižiti stanove kupljene od stambenih zadruga

Svi građani Srbije koji su stanove kupovali od stambenih zadruga u periodu od 60-ih do 90-ih godina prošlog veka, sada će moći da uknjiže svoje stanove, objavio je Republički geodetski zavod.

– Stanari, čiji se broj može meriti u hiljadama, a koji su već decenijama obespravljeni jer njihovi stanovi nisu iz otkupa, pa nisu mogli da uknjiže stanove kupljene pod tržišnim uslovima usled formalnih problema, konačno mogu da odahnu, jer će njihovo vlasništvo biti registrovano i dobiti isti status kao i vlasništvo njihovih komšija. Uz to, predviđa se da će vrednost njihovih stanova na tržištu rasti i do 30% – poručuju iz RGZ-a.

Objašnjavaju i kako je došlo do ovog problema:

– Llica koja nisu otkupljivala stanove od svojih radnih organizacija, već su stanove kupovala na tržištu, neposredno od stambenih zadruga, zakon nije izričito prepoznao, pa nisu mogla upisati pravo svojine, iako su ispunjavali sve ostale uslove u pogledu upisane nepokretnosti, forme ugovora i oznake nepokretnosti. Na ovaj način, stvorila se situacija u kojoj su u istom objektu stanari iz otkupa dvostruko privilegovani u odnosu na kupce od zadruga: prvi put prilikom kupovine, jer je otkup po pravilu bio povlašćeni način sticanja (zbog odloženog otplaćivanja, a naročito u uslovima hiperinflacije), a drugi put prilikom upisa prava u katastar nepokretnosti.
Iz RGZ-a ističu da je, osim očigledne nepravde prema građanima, to dovelo i do neažurnosti registra nepokretnosti. Pored toga, promet nepokretnosti je znatno otežan jer se ne može računati na kreditne kupce, stvara se utisak arbitrarnog postupanja katastra, a što je najteže, kupci ne mogu računati na zaštitu pred sudom jer se u najvećem broju slučajeva radi o stambenim zadrugama koje više ne postoje.

– Imajući u vidu da se ovde radi o gruboj i dugogodišnjoj diskriminaciji stanara koji su stanove kupovali od zadruga, isključivo usled nejasnoća u zakonskim tekstovima, Zavod je inicirao izdavanje mišljenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kojim se stvorio prostor za prevazilaženje problema upisa svojine na navedenim stanovima. i otklanjanje ove društvene nepravde – poručuju iz RGZ-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *