Ministarstvo građevine namerava da preuzme nadležnosti Inženjerske komore

Inženjerska komora mogla bi zauvek da ostane bez prava da izdaje licence. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je pripremilo izmene Zakona o planiranju i izgradnji, o kojima će se poslanici izjašnjavati možda već u aprilu. Jedna od novina je i ideja kako treba da funkcioniše komora inženjera, kako da se uredi i čime da se bavi, pišu Večernje novosti.

Izmenama zakona Ministarstvo građevinarstva namerava da trajno Komori oduzme izdavanje licenci, što joj je inače osnovni posao. U Komori tvrde da su licence uspešno izdavali godinama, sve do trenutka kada su nastupili problemi u njenom funkcionisanju. Smatraju da treba rešiti problem u funkcionisanju, a ne oduzimati im nadležnosti.

– Predloženim zakonskim rešenjem, organizacija Inženjerske komore Srbije u potpunosti prelazi u ingerenciju resornog ministarstva, što se može s razlogom nazvati podržavljenjem Komore – smatra Latinka Obradović iz ovog udruenja.

– Tvrdnja predstavnika Ministarstva da pravni status Komore nije rešen nije osnovana, jer je status naše komore isti kao u Nemačkoj, Italiji i još nekim evropskim državama. Nacrt je u suprotnosti sa direktivama Evropske unije koje se odnose na ovu oblast. Strukovna udruženja moraju biti potpuno nezavisna čak i bez ikakvog prisustva državnih predstavnika, odnosno njihovog članstva u organima strukovnih organizacija. Na ovaj način, jasno se pokazuje namera podržavljenja i kontrole ove strukovne institucije.

Ministarstvo svoju nameru obrazlaže dinamikom izdavanja licenci. Kažu da problem u funkcionisanju Komore postoji duže od godinu dana.

– Ministarstvo je prvi put preuzelo obavljanje poverenih poslova od aprila do avgusta 2017. godine i u tom periodu je izdalo 988 ličnih licenci – kažu u Ministarstvu građevinarstva i dodaju:

– U periodu nakon isteka navedenog roka, postupanje Inženjerske komore Srbije po zahtevima za izdavanje licenci i dalje nije bilo dovoljno ažurno i efikasno, o čemu svedoči i činjenica da od avgusta do decembra 2017. godine nisu izdavane lične licence. Imajući u vidu sve navedeno, Ministarstvo je bilo prinuđeno da ponovo pokrene postupak oduzimanja poverenih poslova i nastavi sa izdavanjem ličnih licenci, kako bi se u najkraćem mogućem roku otklonili nedostaci u radu Inženjerske komore Srbije na ovom polju. Posebno treba napomenuti da se Ministarstvo uključilo u korekciju rada Inženjerske komore Srbije samo u delu koji se odnosi na otklanjanje napravljenog zastoja u izdavanju licenci i to s ciljem otklanjanja prepreka u zapošljavanju i radu inženjera koji su stekli to zakonsko pravo da mogu posedovati ličnu licencu, a čiji rad i zapošljavanje zavise upravo od posedovanja odgovarajuće licence. Uzimajući sve u obzir, preuzimanje poverenih poslova ne bi ni nastupilo da nisu postojale nepravilnosti i zastoj u radu Inženjerske komore na ovom polju.

 

Tekst je preuzet iz dnevnih novina Večernje novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *