Tražnja za stanovima u centru Beograda raste

Prema godišnjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, tokom 2017. godine sklopljeno je i realizovano 141.000 ugovora o prometu nepokretnosti. Najviše se trgovalo stambenim objektima, pa je tako prodato više od 33.600 stanova. Od ovog broja 28% (9.408) je novogradnja, kupljena od investitora, pišu Večernje novosti.
Tradicionalno, najviše su se pazarile nekretnine u centralnim gradskim opštinama (Stari grad, Savski venac i Vračar). Tu je primetan rast cena, a ponuda je manja u odnosu na potražnju. Blagi rast vrednosti kvadrata osetio se u Zemunu, Novom Beogradu i Čukarici. U ostalim beogradskim opštinama cene stanova su mirovale.

Poznavaoci tržišta kažu da se u centralnim opštinama traže manji stanovi i garsonjere,  a najviše zbog izdavanja stanova na dan domaćim i stranim turistima.

Međutim, za razliku od Beograda, tržište nekretnina u Srbiji uglavnom stagnira. Blagi rast cena stanogradnje oseća se u Zaječaru, Zrenjaninu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu. U Novom Pazaru i Vršcu cene kvadrata padaju. Interesantno, u Zaječaru i Vršcu prošle godine nije prodat nijedan stan u novogradnji.

Evidencija RGZ kaže da su građani Srbije pazarili čak 11% više nekretnina i zemljišta, nego 2016. godine. A na taj statistički podatak značajno je uticalo veće interesovanje za poljoprivrednim zemljištem. Prošle godine prodato je čak 24.900 parcela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *