Na Adi Huji elitno naselje

Prema novom planu za Adu Huju, koji obuhvata površinu od 300,7 hektara, u priobalnom pojasu, između Višnjičke ulice, pruge za gradsko-prigradski saobraćaj i Dunava, planiran je novi gradski centar koji ima vezu sa centrom Karaburme, ali i sa drugim delovima grada preko Ruzveltove ulice i Ulice despota Stefana.
Uređenjem Dunavskog keja kao zelenog poteza, ovaj centar treba da bude povezan sa sportsko-rekreativnim kompleksom na Adi Huji. S obzirom na istaknut položaj na obali Dunava i ulogu u formiranju siluete grada, objekti koji će se graditi moraju biti reprezentativni, a visina ne bi trebalo da ugrozi vizure sa Dunava na Zvezdaru, odnosno sa Milićevog brda na Novi Beograd i Zemun. Gradski arhitekta Milutin Folić je krajem 2016. godine najavio da će se na ovoj lokaciji graditi veliko elitno naselje.

Planirano je da postojeći privredni kompleksi u zoni Višnjičke ulice i na Adi Huji budu transformisani u mešovite gradske centre sa objektima za stanovanje.

Sportsko-rekreacioni centar Ada Huja biće namenjen motonautičkim sportovima i karting vožnjama, uz mogućnost formiranja manje marine.

Namera je da se plan realizuje u dve faze. Faza – celina 1 – od Pančevačkog mosta do kompleksa preduzeća “Kartonka Avala” (“Avala Ada”) i Faza – celina 2 – od preduzeća “Kartonka Avala” (“Avala Ada”) do priobalja naselja Višnjica.

Između obale Dunava i Višnjičke ulice planirana je nova Dunavska ulica za vezu Pančevačkog mosta i spoljne magistralne tangente (SMT), kojom će se saobraćaj iz severnih uvodnih pravaca i dunavske privredne zone, u odnosu na gradsko jezgro, usmeravati obodno ka SMT i autoputu.

U zoni Ade Huje planiran je koridor za budući novi drumski most preko Dunava. U koridoru Višnjičke ulice, prema naselju Mirijevo, planirana je u prvoj fazi izgradnja tramvajske pruge.

Izvor: Ekapija

http://www.ekapija.com/website/sr/page/1717559/Razvojni-projekti-srpske-prestonice-Posle-Beograda-na-vodi-i-druge-lokacije-du%C5%BE-Save-i-Dunava-bi%C4%87e-na-raspolaganju-investitorima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *