Građevinska direkcija Srbije kupila zemljište na Novom Beogradu


Zemljište u Bloku 63 na Novom Beogradu u četvrtak, 13. aprila 2017. godine, kupila je Građevinska direkcija Srbije za 800 miliona dinara (6,5 mil EUR). Postignuta cena je za skoro 300 miliona dinara veća u odnosu na početnu cenu od oko 513 miliona dinara, prenosi B92.
Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović kaže da su stigle tri prijave, a najviši iznos za lokaciju ponudila je Građevinska direkcija Srbije, koja će izlicitirani iznos uplatiti u budžet Grada Beograda.
Osim iznosa za kupljeno zemljište, investitor će u postupku izgradnje budućih objekata na lokaciji u budžet Grada Beograda uplatiti doprinos za uređivanje građevinskog zeljišta koji mu bude obračunat u građevinskoj dozvoli.
Lokacija se nalazi na uglu Jurija Gagarina i Nehruove, površine od 8.328 kvadrata, i nalazi se u zoni mešovitih gradskih centara koji podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem. Ukupno dozvoljena bruto razvijena građevinska površina objekata na parceli je 41.640 kvadrata i moguće je graditi objekat visine od osam spratova plus povučen sprat.
Mladenović je dodao da je Grad Beograd prošle godine prihodovao od prodaje zemljišta oko 400 miliona dinara, a da je samo u prva tri meseca ove godine prihod od prodaje zemljišta dva puta veći nego lane.
– Ako tome dodamo da je Direkcija za građevinsko zemljište za prva tri meseca ove godine naplatila od naknade za korišćenje građevinskog zemljišta više od 1,3 milijarde dinara, što je polovina od iznosa koji je naplaćen u 2016. godini i koji je iznosio oko 2,6 milijardi dinara, jasno je da su sve to pokazatelji da Beograd postaje sve atraktivniji za investiranje – ocenio je Mladenović.