Niska isplativost štednje pogurala cene stanova

Tržište nekretnina je u ekspanziji, što se, pre svega, vidi po broju prodatih stanova, ali i po cenama. Prema zvaničnoj proceni Republičkog geodetskog zavoda prosečna cena stana u Srbiji u 2018. godini skočila je 5% u odnosu na prethodne četiri godine, kada se nije menjala, piše dnevni list Politika.

Marija Rašković, načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti, kaže da prosečna vrednost kvadratnog metra stana u Srbiji iznosi 920 EUR, dok je od 2014. do kraja 2017. bila nepromenjena – 880 EUR.

– Ako se uzmu u obzir ovi podaci povećanje nije beznačajno. Ali, treba takođe reći da cenu vuku najskuplji stanovi u Beogradu. Najskuplji kvadrat prodat je u Beogradu na vodi za 7.866 EUR. U prvoj polovini prošle godine promet je povećan 15%, dok je u drugoj polovini bio nešto manji i iznosio je 10% – objašnjava Raškovićeva za Politiku.

Prema njenim rečima povećana prodaja stanova u ekskluzivnim kompleksima uticala je na izraženiji rast prosečne cene na opštini Novi Beograd, koja je u 2017. godini iznosila 1.336 EUR, da bi prošle godine dostigla 2.021 EUR.

U Srbiji je prošle godine prodato ukupno 37.500 stanova, od čega je 31% kupljeno od investitora. Poređenja radi 2017. godine u Srbiji je prodato 33.600 stanova od čega je 28% iz novogradnje.

Grupacija posednika u prometu nepokretnosti Srbije pri Privrednoj komori Srbije ocenjuje da je osnovni razlog za povećanje cena nepokretnosti porast kreditnih kupaca i niske kamatne stope koje banke nude na deviznu štednju.
Ljudima se ne isplati da štede. Radije svoj novčani kapital ulažu u nepokretnosti. To im je dosta sigurnije i imaju povratnu investiciju.

Prema proceni ove grupacije cene stanova u prvom kvartalu 2019. miruju. Najskuplji stanovi su u Beogradu, gde se proda 50% stambenog prostora u Srbiji.

I Kaća Lazarević, agent za nekretnine, potvrđuje da cene trenutno miruju, a glavni razlog oscilacije je nedostatak stanova u novogradnji.

– Sve što se izgradi, odmah se rasproda. Zato cene dostižu i do 4.000 EUR u luksuznoj novogradnji. Kupci se radije odlučuju za novogradnju zato što imaju povraćaj PDV-a. Mada i za stare stanove pri kupovini prve nekretnine postoji oslobađanje kod poreza na prenos apsolutnih prava na 40 kvadrata i na dodatnih 15 m2 za člana domaćinstva – kaže Lazarevićeva.

Na nedavno održanom “Kopaonik biznis forumu” moglo je da se čuje da je građevinska industrija prošle godine imala skok i da je ostvarila učešće u BDP-u od 5,7%. Dok je tržište nekretnina učestvovalo između 7,3 i 7,5% u BDP-u.

Rast cena stanova pravdan je poskupljenjem građevinskog materijala, ali i nedostatkom radne snage, koja sve više napušta Srbiju i seli se na tržišta Nemačke i drugih zemalja sa boljim uslovima za rad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *