Novi most u Beogradu preko Ada Huje

Beograd bi u narednim godinam, ukoliko se obezbedi dovoljno finansijskih sredstava, trebalo da dobije još nekoliko mostova, a jedan od njih je i most preko Ada Huje, nizvodno i nedaleko od Pančevačkog mosta. Ovaj most bi bio dugačak oko tri kilometra i zapravo bi povezao Pančevački put i Višnjički bulevar.

Gradski čelnici su izjavili da bi dokumentacija za ovaj most trebalo da bude pripremljena početkom 2018., a da se trenutno radi na rešavanju imovinskih pitanja.

Predviđeno je da most bude izgrađen u četiri segmenta – od Pančevačkog puta do obaloutvrde, od obaloutvrde do Ade Huje, od Ade do Višnjičkog bulevara i od Bulevara do Slanačkog puta, a novi most planiran je kao deo srednjeg prstena oko prestonice i za cilj ima da zaštiti staro gradsko jezgro od teretnog saobraćaja.

Između obale Dunava i Višnjičke ulice planirana je nova Dunavska ulica za vezu Pančevačkog mosta i spoljne magistralne tangente (SMT), kojom će se saobraćaj iz severnih uvodnih pravaca i dunavske privredne zone, u odnosu na gradsko jezgro, usmeravati obodno ka SMT i autoputu. Upravo u toj zoni Ade Huje planiran je koridor za budući novi most preko Dunava.

Naime, budući most kod Ade Huje će na levoj obali počinjati sa leve strane puta Beograd – Pančevo i završavaće na desnoj obali prelaskom Višnjičke ulice. Veza mosta sa Pančevačkim putem predviđena je preko rampi, projektovanjem denivelisane raskrsnice u obliku detelina. Veza sa Višnjičkom ulicom biće projektovana kao denivelisana raskrsnica u obliku pola deteline. U planu je i proširenje Višnjičke ulice na delu do Slanačkog puta, ali i podizanje potpornog zida duž Višnjičke od oko 150 metara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *