Pametni prozori štede energiju

Potrošnja energenata u svetu sve više raste, a kao posledica toga u mnogim industrijama razmišljaju na koji način da se ona uštedi. Tako su proizvođači stolarije osmislili pametni prozor.

Jedan od načina da se uštedi energija potrebna bilo za hlađenje ili pak grejanje jeste da se kontroliše nivo svetlosti koja prodire kroz staklo i to jednostavnim okretanjem ili pritiskanjem dugmeta. Osim što omogućuju kontrolu svetslosti, postoji mogućnost i kontrolisanja prodora toplote. Stručnjaci smatraju da se na ovaj način mogu uštedeti milioni evra, posebno u domaćinstvima.

Nedavno je objavljena vest da je grupa naučnika osmislila prozor od “perovskite” materijala koji osim što omogućava  automatsko zatamljivanje stakala kada temperatura dostigne 60 stepeni, poseduje i “ćelije” za skladištenje sunčeve energije koja se potom pretvara u električnu. Što je još zanimljivije, u stranim medijima se navodi da je taj materijal jeftiniji od klasičnih solarnih panela. Međutim, funkcionisanje prozora i dalje poseduje mane, a najveća je u tome što funkcionalnost solarnih ćelija opada nakon nekog vremena, te naučnici upravo treba da porade na tom segmentu.

Naravno, sve navedeno je još uvek u povoju i pitanje je kada će početi puna primena i koliko će ovakvi prozori koštati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *