Plasirano više od 115.000 stambenih kredita, najteže se otplaćuju oni u “švajcarcima”

Banke su na tržištu Srbije na kraju 2016. imale 115.373 plasiranih stambenih kredita odnosno 357,9 milijardi dinara, navodi se u Izveštaju o finansijskoj stabilnosti koji je objavila Narodna banka Srbije.

 

Krediti indeksirani u švajcarskim francima čine 24,9 odsto ukupno plasiranih kredita ili 19.700 kredita.

Zanimljivo je da učešće loših kredita pada u odnosu na 2015. godinu, međutim zabrinjavajuće je što 63,42 odsto loših kredita čine upravo oni indeksirani u švajcarskoj valuti.

Što se tiče naplate potraživanja, banke su dvostruko obezbeđene kod dobrog dela kredita – osiguranjem kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, ali i hipotekom. Na kraju 2016. bilo je 88.687 osiguranih stambenih kredita. Inicijalno osigurani iznos je 3,27 milijardi dinara. U ovom trenutku NKOSK otplaćuje anuitete za 1.160 stambenih kredita dok se ne proda nepokretnost pod hipotekom. Broj onih koji ne mogu da otplaćuju rate kredita je u prošloj godini porastao za 176.

Da krediti indeksirani u švajcarskim francima građanima naročito prave probleme u otplati pokazuje i podatak da je NKOSK od svog poslovanja do sada realizovao 180 hipoteka po osiguranim stambenim kreditim od čega je čak 128 indeksirano u “švajcarcima”.

 

Bankama predstoji i sudska bitka sa klijentima budući da su se mnogi upustili u sudske procese sporeći nekoliko stavki u ugovorima o stambenom kreditu među kojima su i plaćanje osiguranja NKSOK (sporno je ko je zapravo trebalo da plati premiju – klijent ili banka) i stambeni krediti indeksirani u švajcarskom franku.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *