Promenjen plan detaljne regulacije najvrednijeg zemljišta na Novom Beogradu

Prvi dani avgusta donose najave novih dešavanja na jednoj od najekskluzivnijih novobeogradskih parcela, atraktivnoj lokaciji kod Beogradske arene. Komisija za planove Grada Beograda objavila je izmene plana detaljne regulacije blokova 25 i 26, izrađene na inicijativu GP Napred, prema kojima će biti dozvoljena gradnja većeg broja stanova nego što je prvobitno predviđeno.
Završetak planske dokumentacije, odnosno izrada PDR blokova 25 i 26, najavljena je početkom prošle godine. Kako je tada objavljeno, “neposredan povod za izradu predmetnog plana predstavljala je inicijativa vlasnika zemljišta GP Energoprojekt Holding a.d. i GP Napred”. U međuvremenu je Napred (sa povezanim firmama) postao većinski vlasnik Energoprojekta.


Rani javni uvid
 u izmene PDR blokova 25 i 26 počeće sutra (7. avgusta) i trajaće do 21. avgusta 2017. Do tog datuma zainteresovana lica mogu Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove dostaviti svoja mišljenja o predloženom rešenju.

U kratkom “elaboratu za rani javni uvid”, koji je jedini dokument zasad dostupan na zvaničnim stranicama Grada Beograda, nema mnogo detalja o novim planovima za zemljište koje slovi za jedno od najvrednijih u gradu. Navedena izmena PDR odnosi se na planiranje stanovanja kao kompatibilne namene u objektu 1, GP 4 (zona 3, blok 26)

– U okviru osnovne namene “komercijalne zone i gradski centri” dozvoljava da budu zastupljene i kompatibilne namene: stanovanje, kultura i zabava, zdravstvena i dečija zaštita, kao i obrazovanje – navedeno je.

Time se u pomenutoj zoni 3 menja odnos stanovanja i poslovanja – odnosno u objektu 1 dozvoljava se do 30% (umesto 26%) prostora za stanovanje. Ovako definisano povećanje imaće za poslednicu veći broj stanovnika, u odnosu na planiranih 5.300, za oko 10%, dodaje se.

Izrada dokumentacije za ovo područje Novog Beograda pokrenuta je davne 2007, kada je na urbanističko-arhitektonskom konkursu rad autora Jovana Mitrovića i Dejana Miljkovića osvojio prvo mesto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *