Prosečna cena stana u Srbiji 865 evra

Prosečna cena stana u Srbiji u trećem tromesečju 2017. godine bila je 864,7 EUR po kvadratu, što je neznatno više u poređenju sa istim periodom prošle godine, podaci su Indeksa cena nepokretnosti Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (DOMeh).
Kako piše Politika, najskuplji kvadrati su u Beogradu – prosečna cena u trećem ovogodišnjem kvartalu bila je 1.156,40 EUR po kvadratu, što je 58 EUR više nego u isto vreme prošle godine.Najjeftinija cena kvadratnog metra stanova i poslovnog prostora je u regionu južne i istočne Srbije. U trećem tromesečju 2017. bila je u proseku 602,23 EUR, sledi Vojvodina sa 610 EUR i region Šumadije i zapadne Srbije sa prosečnom cenom od 614,43 EUR.

Niže cene nekretnina i niski troškovi zaduživanja u trećem tromesečju 2017. uticali su na rast tražnje stambenih kredita, što uz povećan broj izdatih građevinskih dozvola doprinosi povoljnim izgledima na tržištu stanova, procenjuju u Narodnoj banci Srbije.

Merena indeksom (DOMeh), prosečna cena nekretnina u trećem ovogodišnjem tromesečju smanjena je jedan odsto u poređenju sa prethodnim periodom. Cene su smanjene u svim regionima osim u beogradskom. Najviše su opale cene u regionu Šumadije i zapadne Srbije 7,7%, dok su cene u beogradskom regionu porasle 3,6%.

Posle znatnog rasta u drugom tromesečju od 44,1%, broj nekretnina, koje su bile u prodaji u trećem tromesečju, smanjen je 11,5%, dok je u poređenju sa istim periodom prethodne godine viši 2,6%. Prodaja je bila niža u svim regionima, izuzev u regionu južne i istočne Srbije, gde je promet povećan 12,2%.

Broj građevinskih dozvola u stanogradnji nastavio je da raste, pa je u prva dva meseca trećeg tromesečja 2017. godine 25% veći nego u drugom, a u poređenju sa istim periodom prošle godine čak 52,2%.

Prema rezultatima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, porasla je tražnja stambenih kredita u periodu jul-avgust. Očekuje se da će rast biti nastavljen i u narednom periodu, čemu doprinose niže kamatne stope na stambene kredite i povoljniji izgledi na tržištu nekretnina, kao i rast zaposlenosti i zarada, procenjuju u Narodnoj banci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *