U Srbiji dozvole za 6, a u Beogradu za 14 dana

Građevinska dozvola u Srbiji u proseku se izdaje za šest radnih dana, u Beogradu za 14, dok je za lokacijske uslove republički prosek radnih 14 dana, a beogradski 26 dana, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Posle više od godinu i po dana od početka primene, elektronska građevinska dozvola u najvećem broju lokalnih samouprava izdaje se brže od zakonskog roka, koji iznosi 28 dana, a kako kažu u Ministarstvu, trenutno se dozvole za jedan dan dobijaju u Vladimircima i Kniću.

– Kada se govori o implementaciji elektronske građavinske dozvol, možemo da kažemo da smo jako zadovoljni. To je jedna od najznačajnih reformi koja je krenula 1. januara 2016, a tokom 2016. i 2017. više puta smo obarali rekord kada govorimo o broju izdatih građevinskih dozvola – rekla je Tanjugu pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre Darinka Đuran.

Ona, međutim, kaže i da je brine to što na teritoriji Grada Beograda prosečno vreme za izdavanje građevinskih dozvola iznosi 14 dana što znači da nije u skladu sa zakonom predviđenim rokovima.

Kada je reč o lokacijskim uslovima, kaže Đuran, na republičkom nivou prosečno vreme jeste 14 radnih dana, što je brže nego što je to zakon predvideo, dok je u Gradu Beogradu taj prosek 26 radnih dana.

– Imamo situaciju u kojoj Grad Beograd koji ima najjače administrativne kapacitete, pogotovo u odnosu na neke manje opštine i gradove, duplo sporije izdaje i građevinske dozvole i lokacijske uslove – navodi Đuran.

Ministrastvo je, kaže, zato odlučilo da sa NALED-om i USAID-om pruži podršku Gradu Beogradu i pokrene projekat koji će isključivo biti namenjen za gradski Sekretarijat za urbanizam, kako bi se sagledale poteškoće sa kojima se suočavaju.

– Ne možemo da dopustimo da u Gradu Beogradu investitor čeka u proseku 26 dana da dobije lokacijske uslove, dok ministrastvo koje je nadležno za realizuju bitnih infrastrukturnih objekata izdaje lokacijske uslove za svega 12 radnih dana, iako je po zakonu predviđeno 30 dana – rekla je Đuran i istakla da Beograd treba da bude lider u brzini i proseku izdavanja kako elektronskih građevinskih dozvola tako i lokacijskih uslova.

Kako je saopštilo ministarstvo, kada sе posmatra uspеšnost gradova u izdavanju dozvola, u 26 gradova podneto je ukupno 48.377 zahtеva, od čеga jе rеšеno 37.157. Pozitivno je rеšеn 30.191 zahtev, pri čеmu jе prosеčan procеnat uspеšnosti 86%, a u Bеogradu 70,5%.

Učеšćе rеšеnih zahtеva u prosеku jе 90%, u Bеogradu 79%, dok jе procеnat nеgativno rеšеnih zahtеva prosеčno 19%, a u Bеogradu 38%.

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе za dozvolе iz svojе nadlеžnosti izdajе građеvinsku dozvolu za 12, a lokacijskе uslovе za 16 radnih dana, dodaje se.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *