Usvojen Zakon o građevinskim proizvodima

Skupština Srbije usvojila je 26. oktobra, Zakon o građevinskim proizvodima, koji prvi put na jedinstven način uređuje ovu oblast i usklađuje je sa standardima i najboljom praksom EU.

Ovim zakonom biće bolje uređeno tržište građevinskih proizvoda, podignut nivo kvaliteta materijala koji se koristi u gradnji puteva, mostova, zgrada i drugih objekata, a sve to uz povoljnije cene za investitore, što će biti omogućeno konkurencijom proizvođača.

Svaki građevinski proizvod napravljen u Srbiji moraće da ima jasnu deklaraciju i znak da je proizveden u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima.

Novim zakonom biće uređeni uslovi za stavljanje na tržište građevinskih proizvoda i izrada deklaracije o performansama, stavljanje znaka usaglašenosti na građevinske proizvode, kao i obaveze preduzeća prilikom proizvodnje, prodaje, distribucije…
Pravila će važiti za proizvođače, uvoznike i distributere građevinskih proizvoda, laboratorije, sertifikaciona tela, projektante, izvođače radova, lica koja obavljaju stručni nadzor u toku građenja objekata, odnosno izvođenja radova, ali i državne organe i investitore.
Svaki građevinski proizvod koji se se nađe u prodaji moraće da prati deklaracija o performansama, u pisanoj ili elektronskoj formi.
Takođe, na materijalu će morati da stoji i srpski “znak usaglašenosti”, koji, kako se navodi u predlogu zakona, mora biti vidljiv, čitljiv i neizbrisiv.
Inspektori će imati ovlašćenja da sve proizvode unište ukoliko nemaju “nalepnicu” o kvalitetu i bezbednosti. Propisane su i kazne za preduzeća od 100.000 do 2 miliona dinara ako budu prodavala nedeklarisani građevinski materijal a određene su i druge kazne za nesavesne proizvođače, trgovce ali i nadležne agencije za proveru kvaliteta materijala.

Novi zakon, osim što će podići standarde u građevinarstvu u Srbiji, učiniće i domaće proizvođače konkurentnijim na evropskom tržištu, jer će se i u Srbiji primenjivati jednaki standardi kao i u zemljama članicama EU.

U resornom ministarsvu su ocenili da će Zakon dati dodatni podsticaj razvoju građеvinarstva i omogućićе da objеkti koji sе gradе budu bеzbеdni i еkološki prihvatljiviji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *