Preko Radan planine ubuduće za pola sata

Završeni su pripremni zemljani radovi na celoj trasi puta preko Radan planine ukupne dužine 32km, dok će asfaltiranje prve deonice u dužini od 11 km, od Prolom banje do Begovića, početi tokom oktobra, piše Ekapija.

Stanovnici ovog kraja su već sada doživeli prednosti ovog projekta, kojim se skraćuje putovanje sa dva sata na 30 minuta (od Prolom banje do Medveđe), saopšteno je iz Opštine Lebane.

Pored ovog puta, tokom septembra započeti su radovi na svim budžetiranim projektima za uređenje i razvoj južne i zapadne Srbije u ovoj godini.

Najznačajniji su izgradnja parka Čukljenik u opštini Lebane, zatim parka i puta do brda Hisar u Leskovcu, letnje pozornice i trim staze na brdu Hisar u Prokuplju, a privode se kraju i radovi u centru Bojnika na otvorenom amfiteatru kod sportske hale. Plan je da svi projekti budu završeni do kraja 2022. godine, što će umnogome poboljšati turističku ponudu, naročito tokom sledeće sezone, na proleće 2023. godine.
Možda i najznačajniji projekat na području Kraljeva je početak izvođenja radova dugo očekivanog visećeg mosta preko reke Ibar ispod tvrđave Maglič. Završetkom mosta osiguraće se bezbedan pristup svim posetiocima, kao i lakšu dostupnost izvođenju arheoloških radova na rekonstrukciji tvrđave Maglič. Ovo nije jedini projekat koji će staviti u punu funkciju jednu od najočuvanijih srednjovekovnih tvrđava u Srbiji. Pored mosta planirana je i izgradnja pristupnog parkinga u podnožju tvrđave, kao i izgradnja turističke infrastrukture u cilju valorizacije ovog lokaliteta.

Ostvaren je napredak u pripremi i novih projekata čija se realizacija očekuje tokom sledeće godine, poput rekonstrukcije specijalne bolnice za rehabilitaciju u Sijarinskoj banji, izgradnji kulturnog centra i amfiteatra u opštini Medveđa, izgradnji planinarskog centra Dobre vode u Bojniku i Vizitor centra u Đavoljoj varoši, koji će omogućiti posetiocima da ovaj prirodni fenomen dožive na jedan jedinstven i nesvakidašnji način.

– Uspešna realizacija svih ovih projekata će unaprediti turističku ponudu i neophodnu infrastrukturu, a sve zarad ekonomskog jačanja lokalnog stanovništva i dostupnosti domaćim i stranim turistima. Međuresorna radna grupa koordinira rad više desetina prioritetnih projekata u ovih sedam lokalnih samouprava i nastaviće da stavlja u fokus ulaganja u ove krajeve – saopšteno je nakon sastanka Međuresorne radne grupe za uređenje i razvoj južne i zapadne Srbije.

Sastanku su pored lokalnih samouprava Leskovca, Prokuplja, Kraljeva, Kuršumlije, Lebane, Medveđe i Bojnika, prisustovali i predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, zaštite životne sredine, infrastrukture, privrede, kulture, Kancelarije za javna ulaganja, Železnice Srbije, JP Putevi Srbije, JVP Srbijavode i JP Srbijašume.